Zbuduj wędzarnię w domu – na co zwrócić uwagę podczas budowy?

Kluczem do smacznego grillowanego mięsa są przyprawy. Sól i pieprz to podstawa, ale jeśli chcesz, możesz dodać zioła i przyprawy. Drewno użyte do wędzenia jest również ważne, ponieważ ostatecznie wpłynie to na smak mięsa. Podczas gdy twarde drewno jest najlepszym wyborem dla twojej wędzarni, unikaj używania sosny, ponieważ daje ona gorzki smak, a nieszczęśliwe drewno wytwarza zbyt dużo dymu. Różne rodzaje drewna będą również produkować różne ilości dymu i ciepła, a tym samym produkować różne smaki.

Ten artykuł to efekt naszej kreatywnej współpracy z ktourzadzi.pl

Buduj własną wędzarnię

Jeśli kochasz zapach wędzonych mięs i jesteś zmęczony typowym dołem grillowym, możesz zbudować własną wędzarnię w domu z prostym planem. Plan wędzarni to przewodnik, który zawiera instrukcje krok po kroku, pomocne zdjęcia i wskazówki, jak zbudować wędzarnię. Jest to świetny sposób, aby cieszyć się aromatami wędzonych mięs bez wydawania dużej ilości pieniędzy.

Jedna osoba zrobiła wędzarnię za mniej niż 100 dolarów i podążała za szczegółowym procesem 11 kroków, aby ją zbudować. Podczas gdy gotowa wędzarnia może wyglądać jak profesjonalna konstrukcja, została wykonana przy użyciu tanich bloków żużlowych. Wędzarnia jest wystarczająco duża, aby uwędzić dużo jedzenia. Wędzarnia również pachnie dobrze przez wiele godzin i daje pyszny smak dymu. Domowa wędzarnia może być świetną opcją dla zapracowanych rodzin lub każdego, kto chce zbudować wędzarnię bez wydawania dużej ilości pieniędzy.

Przy budowaniu wędzarni, ważne jest, aby pamiętać o włączeniu rury poniżej. To będzie trzymać swój dym i popiół w bezpiecznym miejscu. Gdy masz już swoją rurę w miejscu, możesz zacząć budować swoją wędzarnię. Pamiętaj, aby uwzględnić komin i przewód kominowy, aby utrzymać dym wewnątrz domu. Można również dodać kominek do domu, aby utrzymać dym wewnątrz. W ten sposób będziesz miał wędzarnię dla swojej rodziny.

Po wycięciu materiałów, następnym krokiem jest zbudowanie struktury. Rama z dwóch-by-czterech jest wystarczająco prosta do skonstruowania. Możesz przyciąć 2x4s, aby dopasować wymiary swojej wędzarni na pile ukośnej. Górne krawędzie blachy mocuje się razem za pomocą śrub. Można również dodać półki wykonane z siatki cięto-ciągnionej. Użycie kątowników na obwodzie półek pomoże zachować stabilność wędzarni.

Po skonstruowaniu fundamentu, należy wykonać wędzarnię. Zanim umieścisz ogień, musisz przygotować przestrzeń dla komina. Po wykonaniu tych czynności można przystąpić do zasypywania popiołu i drewna. Możesz również umieścić swój węgiel drzewny. Pamiętaj tylko, aby zachować czystość w tym miejscu. Jeśli nie chcesz mieć do czynienia z dymem, możesz zamiast tego użyć wędzarki gazowej. Będziesz zadowolony, że zbudowałeś swoją wędzarnię przy domu!

Wybór odpowiedniego drewna do wędzarni

Istnieje wiele rodzajów drewna, które są dobre do wędzenia. Właściwy będzie zależał od Twojego smaku i żywności, którą chcesz palić. Niektóre rodzaje drewna są łagodne i dobre dla lżejszych potraw, podczas gdy inne są bardziej wytrzymałe i mocne. Możesz wybrać drewno owocowe dla łagodnego smaku, podczas gdy drewno brzozowe jest cięższe i lepiej nadaje się do mięs. Dąb jest dobrym drewnem dla początkujących i zapewni doskonały dym.

Wybór odpowiedniego drewna do wędzarni nie jest trudny. Możesz użyć dowolnego rodzaju drewna, które lubisz dla szafki i samej wędzarni. Sklejka i sklejka z miękkiego drewna mogą być również używane. Niektórzy wolą drewno cedrowe, ponieważ odpycha ono grzyby niszczące drewno. Jednak cedr wymaga łączenia krawędzi, aby były wystarczająco mocne, aby wytrzymać dym. Redwood i sosna są również wspólne opcje, ponieważ są tanie i odporne na owady.

Możesz zbudować palacza z piecem do spalania drewna. Piece do spalania drewna są tanie i są blisko ziemi. Jeśli budujesz większą wędzarnię, możesz użyć ceglanego paleniska z pojedynczymi drzwiami. Jeśli użyjesz ceglanego paleniska, pamiętaj o zainstalowaniu otworu wentylacyjnego w pobliżu szczytu dachu, aby dym mógł się wydostać. Podczas budowy dachu należy rozważyć uszczelnienie go za pomocą płótna dla drobiu lub siatki. Wreszcie, należy zainstalować termometr zegarowy w wędzarni, aby można było zmierzyć temperaturę wewnętrzną.

Drewno jabłkowe znane jest ze swojego łagodnego smaku, który dobrze komponuje się z drobiem. Jednak potrzeba trochę czasu, aby mięso wchłonęło smak. Z tego powodu drewno jabłkowe jest najlepsze dla mięsa wędzonego w stopniu niskim do średniego. Drewno jabłkowe jest również doskonałe do drobiu i czerwonego mięsa. Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny dym, możesz użyć drewna hikorowego. Chociaż jest ono znane jako król drewna do grillowania, może być ostre, jeśli jest używane w dużych ilościach. Dla łagodniejszych potraw lepiej unikać drewna orzechowego.

Jeśli robisz drewnianą wędzarnię, powinieneś przyciąć ją na stole do frezowania, aby nie było żadnych szczelin. Niezbędne są również narożniki łączone na zakładkę oraz ościeżnice drzwi. Budując wędzarnię pamiętaj, że drewno będzie narażone na działanie ciepła i czynników zewnętrznych. W związku z tym będzie się rozszerzać, więc upewnij się, że między elementami są wystarczające szczeliny, aby drewno łatwo się po nich przesuwało.

Wentylacja

Jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu równomiernej wymiany powietrza w wędzarni jest czyszczenie. Należy regularnie czyścić wędzarnię i upewnić się, że kanały są wolne od nagromadzonych zanieczyszczeń. Aby zapobiec infestacji gryzoni, ważne jest, aby trzymać pokrywę lub korek nad wędzarnią, gdy nie jest używana. Oto przewodnik krok po kroku, jak wyczyścić otwory wentylacyjne w wędzarni.

Wybierając odpowietrzenie dla swojej wędzarni, ważne jest, aby rozważyć liczbę wędzarni w swojej przestrzeni. Otwory wentylacyjne wędzarni mogą mieć różną wielkość. Jeden z nich powinien być umieszczony na zewnątrz domu. Drugi powinien znajdować się w pobliżu drzwi. Otwory wentylacyjne powinny być w stanie dotrzeć do górnej części wędzarni. Jedna musi mieć minimum pięć otworów wentylacyjnych. Jeśli planujesz palić w swojej wędzarni, powinieneś mieć wystarczająco dużo miejsca, aby odpowiednio dostosować otwory wentylacyjne.

Bezpośrednie odpowietrzanie wymaga rury o średnicy pięciu cali. Rura musi wystawać trzy stopy ponad najwyższy punkt wędzarni i dwie stopy ponad wszelkie budynki w promieniu dziesięciu stóp. Podczas instalacji komina należy pamiętać o zastosowaniu czapek przeciwdeszczowych. Dymnice ze stali nierdzewnej to kolejna doskonała opcja. Zawierają one filtr tłuszczu i wentylator wyciągowy, i montują się na górze wędzarni.

Możesz również rozważyć użycie izolacji z pianki natryskowej pod płytą gipsową. Izolacja ta pomaga zapobiec wydostawaniu się dymu. Pokrywa ona również szczeliny i zakamarki. Ten rodzaj izolacji oferuje również najlepsze ograniczenie dymu. W przeciwieństwie do tradycyjnej wędzarni na drewno, dym wytwarzany przez piankę natryskową nie będzie mieszał się z czystym powietrzem z systemu HVAC. Jeśli nie masz dużo pieniędzy do wydania, możesz odnowić istniejący wcześniej pokój z izolacją z pianki natryskowej.

Na koniec rozważ pogodę. Jeśli mieszkasz w zimnym klimacie, dym będzie się unosił jeszcze bardziej, jeśli pogoda jest zimna. Słabo izolowany palacz z wlotem wentylacyjnym może być jeszcze gorszy. Z drugiej strony, wietrzne dni mogą powodować gorętszy ogień. Dlatego trzymaj w pobliżu więcej paliwa, aby zapewnić stały dopływ i zamknij otwory wentylacyjne bardziej niż zwykle. W przeciwnym razie będziesz musiał kupić nową wędzarkę i ją skonfigurować!

Kontrola temperatury

Zadania związane z wędzarnią, takie jak kontrola temperatury, mogą uczynić twój projekt bardziej wygodnym, więc rozważ funkcje swojej nowej wędzarni. Automatyczne regulatory temperatury z wbudowanymi czujnikami to świetny sposób, aby zapewnić, że Twój wędzarz pozostanie ciepły. W zależności od preferencji, mogą one nawet wysyłać powiadomienia pocztą elektroniczną lub SMS-em na Twój telefon. Ale jeśli wolisz ręczne kontrole, powinieneś być świadomy, jak trudno jest kontrolować temperaturę za pomocą automatycznego palacza.

Aby kontrolować temperaturę swojego palacza, powinieneś wziąć pod uwagę efekt wiatru. Podczas gdy czysty ogień jest łatwiejszy do regulacji, powinieneś pamiętać, że temperatury zmieniają się w trakcie procesu gotowania. Jeśli zauważysz, że Twoja wędzarnia zbytnio się przegrzewa, zamknij przepustnice, zmień położenie wędzarni lub przykryj palenisko osłoną. Inne czynniki, które należy wziąć pod uwagę podczas ustawiania temperatury wędzarni to upały i deszcz.

Wędzarnia z patelnią wodną może być używana do przywrócenia wilgoci utraconej przez gorące powietrze. Może to również pomóc w regulacji temperatury poprzez tworzenie naturalnej pary. Regulacja temperatury polega na osiągnięciu równowagi pomiędzy ilością ciepła a ilością wilgoci. Używanie najwyższej jakości drewna lub węgla drzewnego jest doskonałym sposobem na zapewnienie stałej temperatury. Należy pamiętać, że palacz z małym otworem wlotowym będzie palił się wolniej.

System kontroli temperatury, który ma na sobie pokrętło, może pomóc w monitorowaniu przepływu powietrza i utrzymaniu palacza w określonym zakresie. Kontroler temperatury może być używany do zdalnej regulacji otworów wentylacyjnych, aby osiągnąć pożądane temperatury i zapobiec wysychaniu żywności. Ten typ sterownika jest najlepszy dla palaczy, którzy chcą zdalnie monitorować swoje wędzarnie lub tych, którzy nie chcą spędzać całego dnia na regulowaniu otworów wentylacyjnych. Kontrolery mogą również dostarczać informacje do telefonu za pośrednictwem wiadomości tekstowych i e-mail.

Inna świetna opcja to automatyczny kontroler temperatury grilla. Niektóre modele są samodzielne, a inne są podłączone do internetu i współpracują z Twoim telefonem. Ten ostatni jest idealny, jeśli jesteś poza domem i nie masz dostępu do Wi-Fi. Smokey Mountain Wireless Temperature Controller to świetny wybór, jeśli nie masz dostępu do Wi-Fi. Może podłączyć do sześciu sond i jest wyposażony w podtrzymanie bateryjne.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top